Op internet word je doodgegooid met verschillende supplementen die de wereld beloven aan effecten. Maar welk supplement is nu precies effectief als je PCOS hebt? 

De speciale focus van D-Chiro-inositol (DCI) en myo-inositol

 In de afgelopen decennia heeft de populariteit van voedingssupplementen een explosieve groei doorgemaakt. Mensen nemen deze supplementen vaak in een poging hun gezondheid te verbeteren, voedingsstoffentekorten aan te vullen en hun algehele prestaties te optimaliseren. Echter, te midden van deze groeiende trend ontstaat een nieuw gevaar: het ongeïnformeerd gebruik van supplementen, vooral bij vrouwen die gediagnosticeerd zijn met PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). In online gemeenschappen zoals facebook groepen worden verschillende supplementen lukraak aangeprezen, zonder de nodige voorlichting over mogelijke risico’s.

In deze blog nemen we je mee in de diepgaande verkenning van de wereld van voedingssupplementen, met een speciale focus op D-Chiro-inositol (DCI) en myo inositol. We willen niet alleen de schijnwerpers richten op de supplementen zelf, maar ook de gevaren van overmatig gebruik belichten en richtlijnen bieden voor veilige inname.

Inositol is een aan te raden voedingssupplement als je PCOS hebt

Wat zijn voedingssupplementen eigenlijk?

Voedingssupplementen zijn geconcentreerde bronnen van voedingsstoffen, variërend van vitaminen en mineralen tot kruidenextracten en aminozuren. Vaak worden ze gezien als een handige manier om tekorten aan te vullen die kunnen ontstaan door onevenwichtige voeding of andere leefstijlfactoren. Maar met deze handigheid komt ook een verhoogd risico op over suppletie.

In de wereld van PCOS wordt inositol momenteel massaal omarmd. Op platforms zoals Facebookgroepen wordt een overvloed aan supplementen ongecoördineerd aanbevolen. Dit roept vragen op over de veiligheid en effectiviteit van deze benadering. Maar laten we eerst een korte duik maken in de wereld van de supplementen. 

De risico’s van oversuppletie: meer dan je denkt. 

Een van de belangrijkste risico’s van oversuppleren is het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) van bepaalde voedingsstoffen. Hoewel het lichaam bepaalde vitaminen en mineralen nodig heeft voor optimale gezondheid, kan een overmaat aan deze stoffen schadelijk zijn. Bijvoorbeeld, een teveel aan vitamine A in de vorm van retinol (dat vind je in lever producten en lever supplementen) kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid en zelfs leverschade. Maar wil je zwanger worden dan is het helemaal gevaarlijk, want het kan leiden tot geboorteafwijkingen. Echt gevaarlijk dus. Een overmatige inname van ijzer kan ernstige gastro-intestinale klachten veroorzaken en kan zelfs fataal zijn bij gevoelige individuen. Het is dus cruciaal om de ADH voor elke voedingsstof te kennen en deze niet te overschrijden zonder medisch advies. Dit blijven we dus maar roepen, want wij zien mensen opeens giga hoeveelheden vitamine C slikken. Terwijl je nieren alles moeten verwerken en weer uitplassen.

Daarnaast kunnen sommige supplementen negatief interacteren met medicijnen of medische aandoeningen verergeren. Supplementen zoals sint-janskruid kunnen de werking van bepaalde medicijnen, waaronder anticonceptiepillen en antidepressiva, verminderen. Mensen met onderliggende medische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, moeten voorzichtig zijn bij het nemen van supplementen zoals ginseng, omdat deze de bloeddruk kunnen verhogen. Het is van vitaal belang om jouw arts te raadplegen voordat je supplementen inneemt, vooral als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt (1).

Bovendien is de kwaliteit en betrouwbaarheid van supplementen niet altijd gegarandeerd. De supplementenindustrie is echt zeer slecht gereguleerd, waardoor er ruimte is voor misleidende of onveilige producten op de markt. En die kennen we. Je vindt 100% DCI op de markt, dat tevens wordt verkocht in een giga hoeveelheid, 600 mg en je wordt aangemoedigd om minimaal 2 capsules per dag te nemen en meer te nemen als je zwaarder bent.

DCI kan, als je dat op zichzelf staand gebruikt (dus zonder bijkomst van myo inositol), de volgende risico’s geven:

  1. Hoger risico op verhoogde androgenen, dus meer klachten van acne, overbeharing, haar uitval op de lange termijn.
  2. Verslechterde insuline gevoeligheid en hoppa daar komen meer klachten bij kijken. Dus meer sugar cravings, eetbuien, gewichtstoename. Dus heftige klachten.
  3. De laatste die je ook tegenkomt in de literatuur is; verslechterde eicelkwaliteit en verslechterde functie van de eierstokken. Wij raden het dus altijd met klem af om alleen DCI te slikken (2,3,4,)

Inositol: wat moet je weten?

Inositol is een suikeralcohol. Het staat bekend om zijn rol in het reguleren van verschillende processen in het lichaam, met name diegenen die verband houden met de hormonen insuline, testosteron en kan helpen bij de ondersteuning van de ovulatie. Voor vrouwen met PCOS kan het gebruik van 40:1 inositol aanzienlijke voordelen hebben, zoals:

1. Verbeterde insulinegevoeligheid: inositol kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor de insulinegevoeligheid verbetert. Dit is cruciaal, vooral omdat vrouwen met PCOS vaak
insulineresistentie ervaren (5).

2. Ondersteuning van de ovulatie: studies suggereren dat inositol gunstige effecten kan hebben op de regelmaat van de menstruatiecyclus en de frequentie van de eisprong (6).

3. Reductie van androgene hormonen: inositol kan de niveaus van androgene hormonen, zoals testosteron, helpen verminderen, wat gunstig is voor vrouwen met PCOS die vaak te maken hebben met hormonale onbalans (7).

Inositol wordt in het lichaam aangetroffen in verschillende vormen, waarvan myo inositol de meest voorkomende en biologisch actieve vorm is. Het kan worden verkregen uit voedselbronnen zoals citrusvruchten, peulvruchten, noten en volle granen. Inositol speelt verschillende rollen in het lichaam. Het is betrokken bij de structuur van celmembranen en fungeert als een tweede boodschapper in signaalroutes. Daarnaast is het belangrijk voor de gezondheid van de hersenen, de zenuwfunctie en de stofwisseling van vetten.

 

Inositol supplementen, met name myo inositol, worden gebruikt om de insulinegevoeligheid te verbeteren en de hormonale balans te herstellen. Let dus op; we hebben het hier voornamelijk over myo inositol. We kennen 9 vormen van inositol. In Rotterdam wordt er momenteel een studie gedaan en die heet de MYPP die kijkt naar de uitkomsten van het gebruik van myo inositol op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. De uitkomsten lijken uit onderzoeken in het buiten een positief effect te laten zien. De studies is daarom herhaald in Rotterdam. Daar hebben we alleen nog geen uitkomsten van.

Dan laat onderzoek zien dat vooral de combinatie van myo inositol met een klein beetje D chiro inositol 40:1 de beste uitkomsten tot nu toe laat zien bij vrouwen met overgewicht. Insuline gevoeligheid lijkt te verbeteren en testosteron waardes lijken te verlagen. Het mechanisme achter deze effecten is echter nog niet volledig begrepen en verder onderzoek is nodig. 

Let echter wel op hoe je het gebruikt. Want gebruik je het in poedervorm dan vervliegt de inositol uit de pot waar je naast staat vanwege de invloed van lucht en licht. Je kunt het dus weer beter in capsule vorm gebruiken en bij voorkeur in blisterverpakking. Zo komt er namelijk geen licht en lucht bij je supplement die het product dus aantasten.

Gelukkig is inositol nu beschikbaar in supplementvorm in een blister en kan het gemakkelijk worden geïntegreerd in je dagelijkse routine. Ferevi is de eerste en enige blister verpakking inositol in Nederland die je zowel in pilvorm als poedervorm kunt gebruiken!

Bestel nu inositol hier.

In conclusie, supplementen kunnen waardevol zijn, maar ongeïnformeerd gebruik vormt ernstige risico’s. Raadpleeg een professional, lees zorgvuldig de etiketten en onthoud dat een gezonde levensstijl essentieel is voor een goede gezondheid. Laat je niet verleiden door loze beloften; wees zuinig op jezelf. Er is er maar 1 van jou.

Bronnen:

(1). Vitamin A (Retinol) Information | Mount Sinai – New York

(2). IJMS | Free Full-Text | High Doses of D-Chiro-Inositol Alone Induce a PCO-Like Syndrome and Other Alterations in Mouse Ovaries (mdpi.com)

(3) Inositols in Polycystic Ovary Syndrome: An Overview on the Advances: Trends in Endocrinology & Metabolism (cell.com)⁠⁠Molecules | Free Full-Text | Inositols in PCOS (mdpi.com)

(4) Inositol Treatment for PCOS Should Be Science-Based and Not Arbitrary (hindawi.com)endocrinology, 13, 808898.

(5) Nordio, M., Basciani, S., & Camajani, E. (2019). The 40: 1 myo-inositol/D-chiro-inositol plasma ratio is able to restore ovulation in PCOS patients: comparison with other ratios. European Review for Medical & Pharmacological Sciences, 23(12).

(6) Monastra, G., Unfer, V., Harrath, A. H., & Bizzarri, M. (2017). Combining treatment with myo-inositol and D-chiro-inositol (40: 1) is effective in restoring ovary function and metabolic balance in PCOS patients. Gynecological Endocrinology, 33(1), 1-9.

(7) Dinicola S, Unfer V, Facchinetti F, Soulage CO, Greene ND, Bizzarri M, Laganà AS, Chan S-Y, Bevilacqua A, Pkhaladze L, et al. Inositols: From Established Knowledge to Novel Approaches. International Journal of Molecular Sciences. 2021; 22(19)

Recommended Posts